Hvordan finne din størrelse?

Mama E Design sine oppskrifter opererer med bokstavstørrelser (A-I for voksne og A-J for barn) i stedet for de tradisjonelle tallstørrelsene eller S, M, L osv.  Det er fordi jeg ønsker at det plagget du lager, skal sitte som om det er skreddersydd (det vil si skredderstrikket eller skredderheklet) til nettopp deg (eller den du lager plagget til)! Derfor vil jeg at du skal måle på den kroppen som skal ha plagget og velge størrelse ut fra målene. Oppskriftene inneholder plaggets mål og informasjon om hvor mye bevegelsesvidde plagget har, det vil si hvor mange cm du må legge til på dine kroppsmål for å finne den rette størrelsen.

Hvordan du tar dine mål

Slik finner du kroppsmålene dine:

Overvidde: Mål rundt der brystet er bredest. (For barn er dette omtrent rett nedenfor armhulene.)

Livvidde: Mål rundt der livet er smalest

Hoftevidde: Mål rundt der baken er størst

Hvordan du finner rett størrelse

Legg til bevegelsesvidden som står oppgitt i oppskriften og sammenlikne målene med de du finner oppgitt under hver størrelse. De målene som sammenfaller best er den størrelsen du skal lage.

Jeg oppfordrer deg også til å gjøre individuelle tilpasninger på lengden på bolen, lengde på ermer og liknende der det vises til det i oppskriften for best mulig passform!

Ny tenkning om størrelser

«Hvor kommer denne ideen om alternative størrelser fra?» tenker du kanskje. Det er nemlig ikke jeg som har funnet på dette. Jeg så dette i en strikkeoppskrift sommeren 2018. Jeg kjøpte oppskrift på  Stella Charmings vakre design Áine (sjekk gjerne ut den og alle hennes andre vidunderlige design på stellacharming.no!) og i den oppskriften fant jeg disse alfabetiske størrelsene. For en glimrende idé! Jeg sendte en epost til Stella med det samme og spurte om jeg kunne låne ideen til mine egne design? Og vet du hva hun svarte? At det kunne jeg gjerne!

Du har sikkert også merket at de vanlige tallstørrelsene (36, 38, 40 osv) og bokstavstørrelsene (M, L, XL osv) er utrolig forskjellige fra butikk til butikk? Eller fra oppskrift til oppskrift? Ta utgangspunkt i målene dine (og pass på strikkefastheten), så får du et plagg som sitter godt og en størrelse som passer for DEG!

Får du ikke målt barnet?

Når det gjelder målene til de ulike størrelsene for barn, er det ikke alltid man får til å måle direkte på det barnet man skal strikke til. For eksempel ønsker vi at plagget vi strikker i gave skal være en overraskelse.

Da kan man velge å gå ut i fra de mer tradisjonelle størrelsene som du finner i denne tabellen under.

Størrelsestabell

Størrelse Tilsvarer ca. str Alder
A 50 – 56 0 – 3 mnd
B 62 – 68 4 – 6 mnd
C 74 – 80 7 – 11 mnd
D 86 12 – 18 mnd
E 92 2 år
F 98 – 104 3 – 4 år
G 110 – 116 5 – 6 år
H 122 – 128 7 – 8 år
I 134 – 140 9 – 10 år
J 146 – 152 11 – 12 år