Publisert

Lær deg kurvstrikk!

Jeg oppdaget den vidunderlige teknikken kurvstrikk da jeg skulle designe lua Amantani. Jeg var på jakt etter et alternativ til klassisk vrangbord som kant på lua, og jeg elsker strukturstrikk. Jeg hadde sett kurvstrikk på nettet en gang og synes det var så utrolig vakkert. Derfor bestemte jeg meg for å lære meg teknikken. Det var jo ikke vanskelig i det hele tatt! Slettes ikke så komplisert som det ser ut.

Det gir et nydelig, raffinert utseende, og strukturen er litt stretchy, men ganske fast. Altså perfekt til kanten på luer og pannebånd for eksempel, som skal sitte godt rundt hodet og holde på fasongen.

Jeg har laget en video som viser teknikken og den finner du her: Kurvstrikk

Da jeg skulle finne navn til designet hadde jeg en idémyldring med min gode venninne og designerkollega Erica fra Erimagi, og hun sa at kurvstrikken minnet henne om kurver, fletteverk og sivbåter. Det satte meg på tanken om min reise til Peru og Titicacasjøen – en gang i fordums tid da jeg var yngre og reiste verden rundt alene.

Der opplevde jeg de utrolige øysamfunnene som Uros-folket har bygget opp av siv. Ja, kun siv!

Jeg spant videre rundt på Titicacasjøen i tankene mine, og endte opp på øya Amantani. Der bodde jeg hjemme hos en familie og ble introdusert for den lokale kulturen. Her strikket mennene luer for å fri til kvinnene. Kvinnene tar med lua ned til sjøen og fyller den med vann. Er lua strikket tett og fint så holder den godt på vannet, og han som har strikket lua er et godt ektemannsemne.

Med tanke på den tette og fine strukturen i kurvstrikken på denne lua, var Amantani dermed et perfekt navn.

Oppskriften har størrelser fra 2 år til voksen og den finner du her: Amantani lue – oppskrift

Hva synes du om kurvstrikk? Del med meg i kommentarfeltet under!

Garnglad hilsen,

Helene // Mama E

Publisert

Alpakkaens verden

Jeg elsker alpakka! Mitt første ordentlige møte med alpakkaens vidunderlige egenskaper var i en liten landsby høyt oppe i Andesfjellene i Peru i februar 2007. Der bodde jeg i fem uker i et koselig lite samfunn og jobbet frivillig sammen med fire andre jenter fra England og Canada. Vi underviste barn og voksne i engelsk og assisterte bygningsarbeiderne med å bygge et samfunnshus. Det var et sårt tiltrengt bygg, særlig for strikkerne i landsbyen.

Det å ha tak over hodet i regntiden ville gjøre det enklere å kunne fortsette å strikke plagg til markedene hele året gjennom. Det var deres levebrød. De strikket av alpakkagarn. Et naturlig fiber for dem å bruke, siden alpakkaene gresset omkring overalt rundt oss. I Andesfjellene er det svært varmt om dagen, og svært kaldt om natten. En temperaturforskjell på 40 grader celsius er vanlig i løpet av døgnet. Derfor har alpakkaene utviklet hår som isolerer når det er kaldt og slipper ut varme når det er varmt. (Alpakka er altså ikke ull, men hår.) Genialt, ikke sant! Disse egenskapene drar vi altså nytte av når vi strikker klær i alpakka. Alpakka isolerer faktisk tre ganger så godt som ull!

Fantastisk dyktige strikkere i Chosica, Peru

I sommer fikk jeg akutt behov for å strikke ferdig en alpakkagenser jeg begynte på i fjor. Det var Hildegenseren, designet av Maria Laxdal Prytz og Marlene Kruse (@strikketvillinger). Det var litt kjølig i sommerluften og jeg ønsket meg en myk, lett og god genser. Slik som jeg brukte i Peru den gangen. Jammen ble jeg endelig ferdig! Strikk går fort på pinne nr 8, og da ble jeg inspirert til å gjøre ferdig enda en alpakkagenser jeg begynte på i fjor. Å bli ferdig med strikkeplagg er ikke min førsteprioritet, for å si det slik. Til det er kreativiteten og impulsiviteten alt for stor. Det er viktigere for meg å følge de kreative impulsene og skape nye ting, enn å gjøre ferdig det har jeg begynt på. Tiden viser jo at det BLIR ferdig til slutt likevel! Som regel da.

Jeg hadde jo kommet ganske langt på Havgløttgenseren av Liljestrikk, og den går også fort på pinne 7. Vips! Så var jammen den ferdig også! Så i løpet av et par uker hadde jeg altså plutselig to deilige myke fluffy alpakkagensere å krype inn i på de kjøligere sommerkveldene og utover høsten.

Fra venstre: Hildegenseren og Havgløttgenseren. Foto og styling: Min eldste datter Elisa Helene

Tror du jeg fikk nok av alpakkagensere for det? Nei, nå var jeg jo bitt av basillen og ville ha enda flere! Det var altså slik Libragenseren ble til.

Min eldste datter inspirerte meg til å designe Libragenseren. Hun hadde nemlig en idé om en genser med ulik farge foran og bak.

Det tofargede designet krevde en spesiell konstruksjon. Bakstykket og forstykket strikkes hver for seg, og sys sammen i sidene til slutt. Montering av plagg er ikke min favoritt, men en stor fordel med det, er at plagget holder seg bedre i fasongen! Spesielt når det er strikket i et garn slik som alpakka. Det kan nemlig være en ulempe med alpakka, at det siger litt ut av fasong. Men når man har en søm i sidene, holder genseren fasongen veldig bra!

En annen ting som er helt utrolig, er at plagg som er strikket i 100 % alpakka trenger ikke å vaskes! Alpakka inneholder nemlig så mye sulfur, at det renser seg selv, og forblir luktfri. Det eneste du trenger å gjøre, er å lufte det i blant, og kun vaske det hvis det får flekker. Det sparer jo både strøm, vann og miljøet! Og ikke minst plagget. Derfor kan alpakkaplagg holde seg like fine i mange, mange år. Noen synes det kan nuppe litt, men det er jo enkelt å fjerne med fingrene eller en elektrisk nuppefjerner for eksempel.

Jeg håper du også har blitt inspirert! Strikk deg en lett og deilig alpakkagenser, som både er lun og luftig. Libra strikkes forresten på pinne 6, og det går også veldig fort unna. Så her er det håp om å bli ferdig. Jeg holder nå på å fullføre min tredje Libra på halvannen måned, og det må vel være personlig rekord i genserstrikking!

Eldstedatteren Elisa Helene sitt genserønske inneholdt forresten ikke bare to farger. Hun ønsket seg ulike farger på hvert av ermene og den høye halsen i tillegg! Dermed måtte det selvsagt bli Libra i barneversjon også. Oppskrift på Lille Libra barnegenser er nå under utvikling, og om ikke veldig lang tid vil den også bli publisert i nettbutikken. Meld deg gjerne inn i Mama E Design Club for å få med deg når den kommer! Da får du også en ekslusiv introrabatt på oppskriften.

Liker du alpakka? Del med meg i kommentarfeltet da, vel!

Kilde: Alpakkagarn av Marte Helgetun (martehelgetun.no)

Publisert

Velkommen til Mama E Design Club!

Hurra! I dag feirer vi åpningen av den eksklusive kundeklubben min, Mama E Design Club. Det feires med publisering av en splitter ny strikkeoppskrift – nemlig den lekre halsen Dronning uten Diadem. I tillegg får alle medlemmer av kundeklubben hele 50 % rabatt på oppskriften!

Dronning uten Diadem

Denne delikate halsen strikka i 100 % merinoull er utrolig myk og behagelig å ha på, og så sitter den så fantastisk pent! Den er litt videre nederst enn øverst og følger derfor halskonturene helt perfekt.

Dette designet er mitt fjerde i rekken med de nydelige, enkle og lettstrikkede falske flettene. Nå er settet om mulig enda mer komplett enn før! Jeg designet først YES!, en nydelig barnegenser med de falske flettene på bærestykket og en helt vidunderlig halsfelling. Så designet jeg den matchende lua Akiba og pannebåndet Changia, og nå altså denne herlige halsen. Da jeg designet halsen fikk jeg brått ideen om at jeg kunne strikke inn noen av de blanke glassperlene med sølvbelegg inni, som jeg hadde kjøpt til et annet prosjekt det ikke ble noe av. Det gav det lille ekstra til denne halsen som gjorde den enda mer elegant! Den bærer derfor også sitt flotte navn med stolthet.

Det var min beste venninne Stine som gav den navnet sitt; Dronning uten Diadem. Navnet er inspirert av en av låtene (og platene) til Norges beste rockeband Oslo Ess. Om du kjenner bandet vet du hvilken låt det er snakk om, nemlig Konge Uten Ei Krone. Derfor, Ikke Se Ned, strikk deg en Dronning uten Diadem, gå med hodet hevet og sett på den låta eller egentlig hvilken som helst Oslo Ess-låt, og jeg garanterer deg at du får glimtet i øya igjen og kommer deg Ut Av Det Blå. Ok, jeg skal slutte å gi Oslo Ess-låtreferanser nå. Men Dronning uten Diadem-halsen er i hvertfall full av stil!

Har du aldri strikka inn perler før? Du tenker kanskje at det er litt tungvint og at du må tre på alle perlene på garnet først og sånn? Nei, det trenger du ikke skjønner du! I denne oppskriften viser jeg deg trinn for trinn med supergode teknikkbilder hvordan du strikker inn perlene ved hjelp av en perlenål – eller et stykke tynn ståltråd som du enkelt kan lage en perlenål av selv.

Og hvis du vil ha en enda mer lettforklarlig måte å lære deg det på har jeg faktisk laget en video til deg som viser teknikken også! Videoen finner du her:

Video – Strikk inn perler

Er du ikke medlem av Mama E Design Club ennå?

Meld deg inn her og en rabattkode dukker magisk opp på skjermen din som gir deg halv pris på oppskriften på Dronning uten Diadem:

[mc4wp_form id=»422″]

Jeg gleder meg til å ha deg med i gjengen min!


Publisert

Hold hodet varmt – og bruk opp restene!

I det siste har jeg strikka luer og pannebånd. Jeg designet nemlig lua Akiba og pannebåndet Changia og ga ut oppskriftene til disse for et par uker siden. Du har kanskje sett dem? De har begge de samme flettene som på barnegenseren YES! Mens oppskriften til barnegenseren inneholder størrelser fra ca 2 – 12 år, har lue- og pannebåndoppskriftene størrelser fra 1/2 år til voksen! Slik at hele familien kan holde hodene varme vinteren gjennom.

Ikke mindre enn 8 luer og pannebånd har jeg strikka de seneste ukene. Sønnen har fått lue, mannen har fått lue, og mellomste dattra har fått pannebånd. De fem andre er gitt bort i gaver. Ett pannebånd ble bursdagsgave mens resten ble donert til loddsalg på skoleavslutning og juleoppvisning i turnforeningen.

Den første Akiba-lua jeg strikka ble til av restegarnet etter to YES-gensere i den nydelige gulfargen. Jeg hadde akkurat litt for lite gult igjen til lua, så en liten rest spektralblå reddet den, og tilførte noen kule striper.

Akiba betyr faktisk «rester»! Eller noe man har spart på. Det er et swahili-ord. Mannen min, som er fra Tanzania, sier alltid «akiba haiozi». Da snakker han om mat, og det betyr direkte oversatt «rester råtner aldri». Rester bør alltid brukes (i tide) med andre ord. Jeg må innrømme at jeg ikke er like god som ham til å bruke opp restematen. Men garnrester er jeg god på! Og er det noe jeg sparer på, så er det definitivt garn. Det sparer jeg forøvrig litt for mye på. Som designer er det jo faktisk ikke så lurt å ha for mye garn! Det har jeg nemlig lært av den rådyktige designeren og kursholderen Stella Charming, og du kan lese mer i dette blogginnlegget hennes: 4 grunner til å ha minimalt garnlager som designer

Inspirert av denne lærdommen tok jeg en skikkelig ryddesjau i garnlageret mitt i høst. Jeg fant fram alt jeg hadde av stort og smått og sorterte det. Til min overraskelse hadde jeg ca 50 hele, ubrukte garnnøster – som jeg ikke hadde noen konkret plan eller noen bruk for. En del var utgåtte farger, noe var utgåtte garntyper. Løsningen ble å legge det ut for salg på Facebook. Det finnes nemlig flere grupper for salg av garn og utstyr der. I løpet av tre dager hadde jeg solgt unna ni kilo garn! Du må ikke tro det er tynt i garnhyllene mine av den grunn. Det er massevis av restegarn igjen (altså nøster det er brukt bare litt av). Det bruker jeg til å trylle fram kreative og kule restegarnsprosjekter med jevne mellomrom. Slik som dette teppet jeg strikket med 12-dobbelt garn på kosteskaft! 

Nå om dagen strikker jeg YES-gensere i julegaver. Og garnrestene sparer jeg til jeg skal strikke flere Akiba-luer og Changia-pannebånd utover vinteren, så resten av familien også holder seg varme på hodet. Jeg har forresten laget et samlehefte med oppskriftene på genseren, lua og pannebåndet til spesialpakkepris! Det finner du her: Full flettepakke

Fortsett å lese Hold hodet varmt – og bruk opp restene!

Publisert

Har du julebordkjolen klar?

Det hadde ikke jeg. Den novemberettermiddagen jeg kjørte hjem fra jobb. Jeg satt i bilen på E6 og funderte på hva jeg skulle ha på meg på julebordet. Jeg tenkte på den fine kongeblå kjolen jeg engang hadde hatt. Den jeg hadde arva av venninna mi i studietida. Den var så fin! Kne-lang, ermeløs, klassisk snitt, rund, litt utringet hals. Jeg følte meg alltid fin i den. Jeg brukte den på kontoret, på kafé, på fest, i familieselskap. Jeg brukte den på sommeren. Jeg brukte den på vinteren. Med strømper, støvletter og cardigan eller dressjakke over. Sjal over skuldrene på fest. Den var fast inventar i kofferten på jobbreise. Det var nok ikke så rart at jeg for noen år siden måtte innse at den hadde sett sine bedre dager. Den var rett og slett utslitt og jeg måtte vinke farvel til den…

Det var altså denne kjolen jeg drømte meg tilbake inn i der jeg satt i kø på vei hjem en grå novemberdag. Så kom jeg på at jeg kan jo designe meg en kjole som er minst like fin selv, i garn!! Jeg hadde nettopp startet på det fantastiske kurset til Stella Charming som heter Bli Strikkedesigner for første gang (ja, jeg har tatt det flere ganger. Det kommer jeg tilbake til 🙂 )

Det var altså der inspirasjonen til å lage kjolen som skulle bli til Malkia («dronningen») startet. Jeg trengte en kjole til julebordet, rett og slett. Det stod helt klart for meg at om ikke den skulle være lik den kjolen jeg engang hadde hatt, skulle den i alle fall være kongeblå. Det var sikkert. Originalkjolen var laget i et stretchy bomullsstoff, og det likte jeg godt. Dermed gikk jeg i gang med å jakte på det rette garnet. Jeg ville ha et stretchy garn, og da er merinoull min favoritt. Merinoull synes jeg også er mykt og godt mot huden.

Dette var i november 2016. Det ble ikke kongeblå kjole på julebordet det året, for å si det sånn. Det var vel et litt vel skjeggete mål å skulle bli ferdig med både å designe OG strikke ferdig en hel kjole på noen få uker. Det ble faktisk heller ikke kongeblå kjole julen 2017 heller. Det hendte mye i livet, og designet, strikkingen og heklingen ble lagt til side og tatt fram igjen flere ganger. Dessuten ville jeg jo at kjolen skulle være akkurat slik jeg ønsket meg, og jeg hadde ikke akkurat få krav! Den skulle ha en stretchy overdel, så jeg måtte finne den rette strukturstrikken. Perlestrikk ga det rette uttrykket. Skjørtet ville jeg at skulle ha en litt stivere følelse, og at det skulle holde fasongen perfekt. Etter utallige prøver ble heklet skjellmønster løsningen der. Kjolen skulle være innsvingt i livet, svinge litt ut over hoftene, svinge litt inn nede igjen for å få det rette klassiske snittet. Regneark på regneark ble skrevet og kalkulatoren gikk varm før alt endelig stemte.

Strikket og heklet kjole
Strikket og heklet kjole i Dale Lerke, mykeste merinoull og bomull

Dermed BLE det kongeblå 17. mai-kjole 2018! For da var den første prototypen av Malkia-kjolen ferdig, og jeg brukte den til 16. mai-toget i barnehagen til dattera mi (på selveste 17. mai har jeg på meg det fineste jeg eier, og det er bunaden min kjære bestemor sydde og broderte). Men Malkia som vår/sommerkjole – det funket jo supert det også! Ja, jeg skal innrømme at jeg holdt på å renne bort (den er jo tross alt laget av 50 % ull), men hva ville man ikke ha svettet i denne usedvanlige hete våren og sommeren vi hadde her akkurat i år? Det var jo opp mot 30 grader den dagen, om ikke over 30, og stekende sol. Dét er det jo slettes ikke alltid om sommeren. Jeg vil si jeg oftere har tenkt at jeg skulle ønske jeg hadde på meg litt ull i løpet av de 34 norske sommerne jeg har opplevd…

Malkia-kjole, strikket og heklet i merinoullblanding
Malkia-kjole, nydelig om sommeren også

Jeg var superfornøyd med den første prototypen, men det skulle gå enda noen måneder, enda noen flere justeringer i fasongen,  og en ny kjole i et annet garn før jeg var 100 % superfornøyd og klar til å dele oppskriften med verden. Det skal sies at jeg var gjennom tre runder av Stella Charmings nettkurs Bli Strikkedesigner også i mellomtiden. Kurset er en grundig gjennomgang av alt man må kunne og vite for å bli en strikke-/hekle-/garndesigner og lage proffe oppskrifter. Det er ikke akkurat lite! Jeg er faktisk i gang med min fjerde runde med kurset nå, for å holde meg oppdatert og bli inspirert. Stella er en utrolig dyktig kursholder og designer, og en helt unik motivator og inspirasjonskilde når det gjelder arbeidsmetoder og strategier for å kunne følge sine drømmer!

Jeg er deg evig takknemlig, Stella, for alt du har lært meg og inspirert meg til!

Jaggu blir det kongeblå kjole julen 2018! Nå skal jeg ikke på julebord i år siden jeg er hjemme i mammapermisjon med min lille jente og prioriterer å være hjemme med henne i stedet for festligheter rundt omkring. Men familieselskaper blir det jo nok av, og da skal den fine kongeblå kjolen på!

Malkia i Dale Lerke - strikket og heklet kjole som sitter som et skudd!

Selv om denne grå novemberdagen i dag er det en annen kjole jeg sitter og titter ut av vinduet og drømmer om…. En JULERØD Malkia-kjole. Hysj, ikke si det til noen, men jeg har faktisk bestilt garn til den også, bringebærrøde Lerke-nøster er på vei til meg i posten as we speak. Hihi…

Hårete mål å bli ferdig med den før jul? JA, definitivt. Helt håpløst hårete egentlig, med tanke på alle de andre planene jeg har. Jeg skal strikke fire YES-gensere i julegaver (de går heldigvis fort å strikke, får unna en genser på 4-5 kvelder). Jeg har flere design både på pinnene og på blokka som jeg har tenkt å gi ut de nærmeste ukene og månedene. Men, rekker jeg det ikke til jul, blir det nyttårskjole. Rekker jeg det ikke til nyttårsaften, blir det påskekjole. Eller 16. mai-kjole. Eller rød sommerkjole til grillfesten. Dét blir lekkert da!!

Jeg tror du har skjønt poenget; en Malkia-kjole i 50/50 bomull og ull kan man bruke året rundt!

Men kanskje du ikke har 3245836 andre prosjekter du skal bli ferdig med før jul og faktisk har tid til å lage deg en Malkia-kjole til julebordet eller julefamilieselskapet du? Enten i kongeblått eller bringebærrødt. Eller DIN favorittfarge?

Oppskriften kan du i alle fall kjøpe her.

Del gjerne med meg i kommentarfeltet om du har julekjolen klar eller ikke!

Ha en strålende kreativ dag!

Garnglad hilsen fra Helene

Publisert

YES! Et nytt design!

Nydelig barnegenser i supermyk, varm og nesten garantert kløfri 100 % merinoull
YES!-genser

 

La meg få introdusere YES!-genseren. En nydelig barnegenser som barna vil elske å ha på seg. Den er strikket i supermyk, tjukk 100 % merinoull fra Pickles, som er (nesten) garantert kløfri og 100 % garantert mulesingfri!

Flettemønsteret består av såkalte falske fletter. De er enkle å strikke og man behøver ingen flettepinne eller ekstra strikkepinne til å sette masker på foran eller bak arbeidet. Flettene dannes nemlig på magisk vis ved at man trekker en maske over to andre masker! Det forklares selvsagt nøye i oppskriften hvordan du gjør det.

Med det tjukke garnet og pinne 5 og 5 1/2 går denne genseren raskt å strikke. Og det er bra, for det er ikke lenge til jul, og da rekker jeg å strikke noen av disse i julegaver!

Oppskriften kjøper du her.

 

Publisert

Nettbutikken er åpen!

Hurra, nå er butikken endelig åpen! Mitt første design og oppskrift er nå lansert. Du finner oppskrift på den fine kjolen Malkia i oppskriftsbutikken i menyen. Melder du deg på Mama Es nyhetsbrev får du også en rabattkode som gir deg 30 % avslag på prisen (gjelder t.o.m. 31. oktober 2018). Velkommen til butikken min!