Publisert

Alpakkaens verden

Jeg elsker alpakka! Mitt første ordentlige møte med alpakkaens vidunderlige egenskaper var i en liten landsby høyt oppe i Andesfjellene i Peru i februar 2007. Der bodde jeg i fem uker i et koselig lite samfunn og jobbet frivillig sammen med fire andre jenter fra England og Canada. Vi underviste barn og voksne i engelsk og assisterte bygningsarbeiderne med å bygge et samfunnshus. Det var et sårt tiltrengt bygg, særlig for strikkerne i landsbyen.

Det å ha tak over hodet i regntiden ville gjøre det enklere å kunne fortsette å strikke plagg til markedene hele året gjennom. Det var deres levebrød. De strikket av alpakkagarn. Et naturlig fiber for dem å bruke, siden alpakkaene gresset omkring overalt rundt oss. I Andesfjellene er det svært varmt om dagen, og svært kaldt om natten. En temperaturforskjell på 40 grader celsius er vanlig i løpet av døgnet. Derfor har alpakkaene utviklet hår som isolerer når det er kaldt og slipper ut varme når det er varmt. (Alpakka er altså ikke ull, men hår.) Genialt, ikke sant! Disse egenskapene drar vi altså nytte av når vi strikker klær i alpakka. Alpakka isolerer faktisk tre ganger så godt som ull!

Fantastisk dyktige strikkere i Chosica, Peru

I sommer fikk jeg akutt behov for å strikke ferdig en alpakkagenser jeg begynte på i fjor. Det var Hildegenseren, designet av Maria Laxdal Prytz og Marlene Kruse (@strikketvillinger). Det var litt kjølig i sommerluften og jeg ønsket meg en myk, lett og god genser. Slik som jeg brukte i Peru den gangen. Jammen ble jeg endelig ferdig! Strikk går fort på pinne nr 8, og da ble jeg inspirert til å gjøre ferdig enda en alpakkagenser jeg begynte på i fjor. Å bli ferdig med strikkeplagg er ikke min førsteprioritet, for å si det slik. Til det er kreativiteten og impulsiviteten alt for stor. Det er viktigere for meg å følge de kreative impulsene og skape nye ting, enn å gjøre ferdig det har jeg begynt på. Tiden viser jo at det BLIR ferdig til slutt likevel! Som regel da.

Jeg hadde jo kommet ganske langt på Havgløttgenseren av Liljestrikk, og den går også fort på pinne 7. Vips! Så var jammen den ferdig også! Så i løpet av et par uker hadde jeg altså plutselig to deilige myke fluffy alpakkagensere å krype inn i på de kjøligere sommerkveldene og utover høsten.

Fra venstre: Hildegenseren og Havgløttgenseren. Foto og styling: Min eldste datter Elisa Helene

Tror du jeg fikk nok av alpakkagensere for det? Nei, nå var jeg jo bitt av basillen og ville ha enda flere! Det var altså slik Libragenseren ble til.

Min eldste datter inspirerte meg til å designe Libragenseren. Hun hadde nemlig en idé om en genser med ulik farge foran og bak.

Det tofargede designet krevde en spesiell konstruksjon. Bakstykket og forstykket strikkes hver for seg, og sys sammen i sidene til slutt. Montering av plagg er ikke min favoritt, men en stor fordel med det, er at plagget holder seg bedre i fasongen! Spesielt når det er strikket i et garn slik som alpakka. Det kan nemlig være en ulempe med alpakka, at det siger litt ut av fasong. Men når man har en søm i sidene, holder genseren fasongen veldig bra!

En annen ting som er helt utrolig, er at plagg som er strikket i 100 % alpakka trenger ikke å vaskes! Alpakka inneholder nemlig så mye sulfur, at det renser seg selv, og forblir luktfri. Det eneste du trenger å gjøre, er å lufte det i blant, og kun vaske det hvis det får flekker. Det sparer jo både strøm, vann og miljøet! Og ikke minst plagget. Derfor kan alpakkaplagg holde seg like fine i mange, mange år. Noen synes det kan nuppe litt, men det er jo enkelt å fjerne med fingrene eller en elektrisk nuppefjerner for eksempel.

Jeg håper du også har blitt inspirert! Strikk deg en lett og deilig alpakkagenser, som både er lun og luftig. Libra strikkes forresten på pinne 6, og det går også veldig fort unna. Så her er det håp om å bli ferdig. Jeg holder nå på å fullføre min tredje Libra på halvannen måned, og det må vel være personlig rekord i genserstrikking!

Eldstedatteren Elisa Helene sitt genserønske inneholdt forresten ikke bare to farger. Hun ønsket seg ulike farger på hvert av ermene og den høye halsen i tillegg! Dermed måtte det selvsagt bli Libra i barneversjon også. Oppskrift på Lille Libra barnegenser er nå under utvikling, og om ikke veldig lang tid vil den også bli publisert i nettbutikken. Meld deg gjerne inn i Mama E Design Club for å få med deg når den kommer! Da får du også en ekslusiv introrabatt på oppskriften.

Liker du alpakka? Del med meg i kommentarfeltet da, vel!

Kilde: Alpakkagarn av Marte Helgetun (martehelgetun.no)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *