Publisert

Hold hodet varmt – og bruk opp restene!

I det siste har jeg strikka luer og pannebånd. Jeg designet nemlig lua Akiba og pannebåndet Changia og ga ut oppskriftene til disse for et par uker siden. Du har kanskje sett dem? De har begge de samme flettene som på barnegenseren YES! Mens oppskriften til barnegenseren inneholder størrelser fra ca 2 – 12 år, har lue- og pannebåndoppskriftene størrelser fra 1/2 år til voksen! Slik at hele familien kan holde hodene varme vinteren gjennom.

Ikke mindre enn 8 luer og pannebånd har jeg strikka de seneste ukene. Sønnen har fått lue, mannen har fått lue, og mellomste dattra har fått pannebånd. De fem andre er gitt bort i gaver. Ett pannebånd ble bursdagsgave mens resten ble donert til loddsalg på skoleavslutning og juleoppvisning i turnforeningen.

Den første Akiba-lua jeg strikka ble til av restegarnet etter to YES-gensere i den nydelige gulfargen. Jeg hadde akkurat litt for lite gult igjen til lua, så en liten rest spektralblå reddet den, og tilførte noen kule striper.

Akiba betyr faktisk «rester»! Eller noe man har spart på. Det er et swahili-ord. Mannen min, som er fra Tanzania, sier alltid «akiba haiozi». Da snakker han om mat, og det betyr direkte oversatt «rester råtner aldri». Rester bør alltid brukes (i tide) med andre ord. Jeg må innrømme at jeg ikke er like god som ham til å bruke opp restematen. Men garnrester er jeg god på! Og er det noe jeg sparer på, så er det definitivt garn. Det sparer jeg forøvrig litt for mye på. Som designer er det jo faktisk ikke så lurt å ha for mye garn! Det har jeg nemlig lært av den rådyktige designeren og kursholderen Stella Charming, og du kan lese mer i dette blogginnlegget hennes: 4 grunner til å ha minimalt garnlager som designer

Inspirert av denne lærdommen tok jeg en skikkelig ryddesjau i garnlageret mitt i høst. Jeg fant fram alt jeg hadde av stort og smått og sorterte det. Til min overraskelse hadde jeg ca 50 hele, ubrukte garnnøster – som jeg ikke hadde noen konkret plan eller noen bruk for. En del var utgåtte farger, noe var utgåtte garntyper. Løsningen ble å legge det ut for salg på Facebook. Det finnes nemlig flere grupper for salg av garn og utstyr der. I løpet av tre dager hadde jeg solgt unna ni kilo garn! Du må ikke tro det er tynt i garnhyllene mine av den grunn. Det er massevis av restegarn igjen (altså nøster det er brukt bare litt av). Det bruker jeg til å trylle fram kreative og kule restegarnsprosjekter med jevne mellomrom. Slik som dette teppet jeg strikket med 12-dobbelt garn på kosteskaft! 

Nå om dagen strikker jeg YES-gensere i julegaver. Og garnrestene sparer jeg til jeg skal strikke flere Akiba-luer og Changia-pannebånd utover vinteren, så resten av familien også holder seg varme på hodet. Jeg har forresten laget et samlehefte med oppskriftene på genseren, lua og pannebåndet til spesialpakkepris! Det finner du her: Full flettepakke

Jeg ønsker deg lykke til med din strikking og restegarnsforvaltning! Del gjerne med meg i kommentarfeltet enten her eller på Facebook-siden min hva du bruker ditt restegarn til!

Garnglad hilsen

Helene

4 kommentarer på “Hold hodet varmt – og bruk opp restene!

  1. Det føles så godt å bruke opp restegarn! Jeg får skikkelig følelsen av å har gjort noe fint og lurt når jeg klarer å bruke opp rester. Og så syns jeg det restegarnsteppet ditt er skikkelig fint! Det var kjempelurt å strikke det så tykt for å få brukt opp masse på en gang. 😀

    1. Tusen takk Stella! Ja, jeg brukte opp 40-50 halve/brukte nøster på det teppet! Det var veldig gøy å strikke/håndstrikke. Og det ble så tykt og varmt at dattra mi bruker det som dyne ☺️

  2. Helene, du er et rivjern av de sjeldne, du er ekte og vakker tvers igjennom. Det du har fått til med denne nettbutikken og ditt garndesign er enestående Helene. Vi er mange som er tilhengere av deg????????

    1. Tusen hjertelig takk, Aasmund! Det var utrolig hyggelige ord ❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *