Publisert

Har du julebordkjolen klar?

Det hadde ikke jeg. Den novemberettermiddagen jeg kjørte hjem fra jobb. Jeg satt i bilen på E6 og funderte på hva jeg skulle ha på meg på julebordet. Jeg tenkte på den fine kongeblå kjolen jeg engang hadde hatt. Den jeg hadde arva av venninna mi i studietida. Den var så fin! Kne-lang, ermeløs, klassisk snitt, rund, litt utringet hals. Jeg følte meg alltid fin i den. Jeg brukte den på kontoret, på kafé, på fest, i familieselskap. Jeg brukte den på sommeren. Jeg brukte den på vinteren. Med strømper, støvletter og cardigan eller dressjakke over. Sjal over skuldrene på fest. Den var fast inventar i kofferten på jobbreise. Det var nok ikke så rart at jeg for noen år siden måtte innse at den hadde sett sine bedre dager. Den var rett og slett utslitt og jeg måtte vinke farvel til den…

Det var altså denne kjolen jeg drømte meg tilbake inn i der jeg satt i kø på vei hjem en grå novemberdag. Så kom jeg på at jeg kan jo designe meg en kjole som er minst like fin selv, i garn!! Jeg hadde nettopp startet på det fantastiske kurset til Stella Charming som heter Bli Strikkedesigner for første gang (ja, jeg har tatt det flere ganger. Det kommer jeg tilbake til 🙂 )

Det var altså der inspirasjonen til å lage kjolen som skulle bli til Malkia («dronningen») startet. Jeg trengte en kjole til julebordet, rett og slett. Det stod helt klart for meg at om ikke den skulle være lik den kjolen jeg engang hadde hatt, skulle den i alle fall være kongeblå. Det var sikkert. Originalkjolen var laget i et stretchy bomullsstoff, og det likte jeg godt. Dermed gikk jeg i gang med å jakte på det rette garnet. Jeg ville ha et stretchy garn, og da er merinoull min favoritt. Merinoull synes jeg også er mykt og godt mot huden.

Dette var i november 2016. Det ble ikke kongeblå kjole på julebordet det året, for å si det sånn. Det var vel et litt vel skjeggete mål å skulle bli ferdig med både å designe OG strikke ferdig en hel kjole på noen få uker. Det ble faktisk heller ikke kongeblå kjole julen 2017 heller. Det hendte mye i livet, og designet, strikkingen og heklingen ble lagt til side og tatt fram igjen flere ganger. Dessuten ville jeg jo at kjolen skulle være akkurat slik jeg ønsket meg, og jeg hadde ikke akkurat få krav! Den skulle ha en stretchy overdel, så jeg måtte finne den rette strukturstrikken. Perlestrikk ga det rette uttrykket. Skjørtet ville jeg at skulle ha en litt stivere følelse, og at det skulle holde fasongen perfekt. Etter utallige prøver ble heklet skjellmønster løsningen der. Kjolen skulle være innsvingt i livet, svinge litt ut over hoftene, svinge litt inn nede igjen for å få det rette klassiske snittet. Regneark på regneark ble skrevet og kalkulatoren gikk varm før alt endelig stemte.

Strikket og heklet kjole
Strikket og heklet kjole i Dale Lerke, mykeste merinoull og bomull

Dermed BLE det kongeblå 17. mai-kjole 2018! For da var den første prototypen av Malkia-kjolen ferdig, og jeg brukte den til 16. mai-toget i barnehagen til dattera mi (på selveste 17. mai har jeg på meg det fineste jeg eier, og det er bunaden min kjære bestemor sydde og broderte). Men Malkia som vår/sommerkjole – det funket jo supert det også! Ja, jeg skal innrømme at jeg holdt på å renne bort (den er jo tross alt laget av 50 % ull), men hva ville man ikke ha svettet i denne usedvanlige hete våren og sommeren vi hadde her akkurat i år? Det var jo opp mot 30 grader den dagen, om ikke over 30, og stekende sol. Dét er det jo slettes ikke alltid om sommeren. Jeg vil si jeg oftere har tenkt at jeg skulle ønske jeg hadde på meg litt ull i løpet av de 34 norske sommerne jeg har opplevd…

Malkia-kjole, strikket og heklet i merinoullblanding
Malkia-kjole, nydelig om sommeren også

Jeg var superfornøyd med den første prototypen, men det skulle gå enda noen måneder, enda noen flere justeringer i fasongen,  og en ny kjole i et annet garn før jeg var 100 % superfornøyd og klar til å dele oppskriften med verden. Det skal sies at jeg var gjennom tre runder av Stella Charmings nettkurs Bli Strikkedesigner også i mellomtiden. Kurset er en grundig gjennomgang av alt man må kunne og vite for å bli en strikke-/hekle-/garndesigner og lage proffe oppskrifter. Det er ikke akkurat lite! Jeg er faktisk i gang med min fjerde runde med kurset nå, for å holde meg oppdatert og bli inspirert. Stella er en utrolig dyktig kursholder og designer, og en helt unik motivator og inspirasjonskilde når det gjelder arbeidsmetoder og strategier for å kunne følge sine drømmer!

Jeg er deg evig takknemlig, Stella, for alt du har lært meg og inspirert meg til!

Jaggu blir det kongeblå kjole julen 2018! Nå skal jeg ikke på julebord i år siden jeg er hjemme i mammapermisjon med min lille jente og prioriterer å være hjemme med henne i stedet for festligheter rundt omkring. Men familieselskaper blir det jo nok av, og da skal den fine kongeblå kjolen på!

Malkia i Dale Lerke - strikket og heklet kjole som sitter som et skudd!

Selv om denne grå novemberdagen i dag er det en annen kjole jeg sitter og titter ut av vinduet og drømmer om…. En JULERØD Malkia-kjole. Hysj, ikke si det til noen, men jeg har faktisk bestilt garn til den også, bringebærrøde Lerke-nøster er på vei til meg i posten as we speak. Hihi…

Hårete mål å bli ferdig med den før jul? JA, definitivt. Helt håpløst hårete egentlig, med tanke på alle de andre planene jeg har. Jeg skal strikke fire YES-gensere i julegaver (de går heldigvis fort å strikke, får unna en genser på 4-5 kvelder). Jeg har flere design både på pinnene og på blokka som jeg har tenkt å gi ut de nærmeste ukene og månedene. Men, rekker jeg det ikke til jul, blir det nyttårskjole. Rekker jeg det ikke til nyttårsaften, blir det påskekjole. Eller 16. mai-kjole. Eller rød sommerkjole til grillfesten. Dét blir lekkert da!!

Jeg tror du har skjønt poenget; en Malkia-kjole i 50/50 bomull og ull kan man bruke året rundt!

Men kanskje du ikke har 3245836 andre prosjekter du skal bli ferdig med før jul og faktisk har tid til å lage deg en Malkia-kjole til julebordet eller julefamilieselskapet du? Enten i kongeblått eller bringebærrødt. Eller DIN favorittfarge?

Oppskriften kan du i alle fall kjøpe her.

Del gjerne med meg i kommentarfeltet om du har julekjolen klar eller ikke!

Ha en strålende kreativ dag!

Garnglad hilsen fra Helene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *